Pizzerija Fuoriseria

Ta teden smo se odločili obiskati Pizzerijo Fuoriseria v Lokavcu nad Ajdovščino. Že ime obljublja nekaj drugačnega, izven serijskega, če dobesedno prevedemo italijansko besedo fuoriseria. Lahko rečemo samo to, da ime ne zavaja.

Pridemo točno ob 12.00, ko se pizzerija ravno odpre, zato smo prvi gostje. Usedemo se za mizo v notranjem prostoru saj so temperature že precej poznojesenske, a lokal ponuja tudi zunanje klopi za tiste, ki svoj obrok raje užijejo na svežem zraku.  


Pozdravi nas prijetna gospodična, ki nam prinese menu in prijazno odgovori na vsa naša vprašanja. Naročimo dve pizzi: eno preverjeno - Pršut in drugo, ki po opisu veliko obeta, imenovano Manguljica. Jaz za žejo izberem brezalkoholno pivo z zmanjšano vsebnostjo ogljikovih hidratov, ki me preseneti z blagim, medenim okusom. Osvežujoče in pitno.


Pizze na mizo dobimo v pričakovanem času. Na mojo željo prinesejo tudi Tabasco, ki dobi za tekmeca pikantno olje. V vsaki pizzeriji prosim za Tabasco ali kakšno drugo alternativo. To pa za to, ker mi navadno na "povprečni" pizzi vedno nekaj manjka. In Tabasco uspešno zapolni to praznino. Vendar mi je včasih škoda "pokvariti" okus s to pekočo omamo. In tokrat je bilo tako. Nekatere pizze pač ne potrebujejo dodatkov. In tiste iz Fuoriserie jih prav gotovo ne. 


Okus je, kot že ime pove, izven serijski. V Vipavski dolini jim težko kdo konkurira, če sploh. Bufala, pelati in mesnine so vrhunske kvalitete. Pizza je lahka in testo mehko, rob pa lepo napihnjen. Ampak. Ja, ampak. Kar se mene tiče, pač nekaj manjka. Krušna peč seveda. Ta ključna komponenta to malo pizzerijo loči do titule moje osebne šampionke. 


Na njihovi facebook strani so na temo krušne peči zapisali naslednje:  

"Veliko naših strank nas vpraša, če imamo krušno peč. Kot vidite je nimamo. Pri nas uporabljamo električno peč in pic ne pečemo na podu, temveč na pladnjih. Samo na tak način lahko dosežemo najboljšo kvaliteto, brez odstopanja. V krušni peči pica dobi priokuse po drvah, sajah ter zažgani moki. Tudi če se peč redno čisti, ostanki še vedno ostanejo po luknjicah v kamnu. Pri nas vsaki pladenj posebej očistimo in namažemo s posebnim oljem, da se pica čimbolj enakomerno speče. Tako poskrbimo, da ima vsaka pica točno tiste okuse, ki si jih želimo." 

vir: https://www.facebook.com/pizzeria.fuoriseria/

Nisem picopek, doma nimam krušne peči a se s tem ne morem strinjat. Mislim, da ravno tisti vonj, tista ožgana skorja, tisti mehurji, ki nastanejo zaradi vrtoglave temperature, tisti ambient v pizzeriji, ki ga ustvari krušna peč, vse to prispeva k vonju in okusu jedi, na katero pomislim, ko slišim besedo PIZZA. 

Pizza Manguljica

Kljub temu, se bomo v to prijetno pizzerijo definitivno še vrnili. Prijazno osebje, lep ambient, okusne pizze in dobro pivo. Zveni kot popolno sobotno kosilo. Ali večerja. 

Buon appetito. 


Opomba: Avtor prispevka je Erik Dietz. Ocena temelji na lastni izkušnji avtorja in ni produkt promocije. 
  • Deli objavo