Pizzeria Parma

V Parmi sem prvič jedel kot študent. Navdušilo me je to, da so bile pizze po obliki in okusu drugačne kot v ostalih pizzerijah. In borovničev sok. Najboljši borovničev sok.


Ko sem Kajo prvič peljal v Parmo je bila podobnih občutkov deležna tudi sama. Takrat sva si obljubila, da jo bova večkrat obiskala. 

Potrebovala sva kar nekaj časa, da sva zopet vstopila v pizzerijo, ki je bila prva v Ljubljani, Sloveniji pa tudi v Jugoslaviji. Vedno, ko sva načrtovala, da jo obiščeva, je nekaj prišlo vmes. Za 28. rojstni dan pa si je Kaja zaželela Parmino pizzo, zato nama je tokrat moralo uspeti. 


Ker je očitno Parma med študenti še vedno zelo priljubljena, sva se ob prihodu morala postaviti v vrsto. Čeprav je bilo na prvi pogled videti, da bova čakala kar nekaj časa, sva po petih minutah že dobila mizo. Po tihem sva si želela, da bi lahko en zraven drugega sedela na barskih stolčkih, ki so postavljeni okoli šanka in tako podoživela najino prvo izkušnjo v tej pizzeriji. 


Pa naslednjič. Preveč sva bila lačna, da bi počakala na prosta stolčka. Minutko za tem, ko sva se posedla, naju je postregel nasmejan natakar in nama ponudil jedilne liste aka repertoar. Vedno, ko mi kruli v želodcu, imam velik problem izbrati pizzo. Še posebej, če je potencialnih "zmagovalk" več. Ne morem se spomniti, katere dve sva izbrala, vem pa, da sta bili obe odlični. 


Pizza v Parmi je manjša od klasičnih pizz. Čeprav je njen premer zgolj 22 cm, pa jo bodo sigurno oboževali ljubitelji debelejšega roba (Kaja!! :) ), bogatega nadeva in izrazitega okusa. Naj vas njena velikost ne zavede, saj je pizza dobro obložena in nasitna. Prava mala bombica. 


In zakaj pizze niso večje? Malo sem pobrskal in izvedel, da večje pizze ne bi šle v njihovo peč. Tudi pekači so taki, kot leta nazaj.

Čeprav nisem med prvimi generacijami, ki so pred več kot 30 leti obiskovale to pizzerijo, je občutek nostalgije prisoten. Držijo se tradicije in od leta 1974 se baje ni veliko spremenilo. 


Pizza v Parmi je drugačna. Odstopa od trenutnih idealov in prisega na tradicijo. Če poznaš njeno zgodbo, je obisk prve ljubljanske pizzerije edinstvena izkušnja. Če v njo zaideš po naključju, je odvisno od tvojih pričakovanj. Mene je navdušila že prvič. In drugič. In tretjič. In...
Obisk Parme sva vključila tudi v vlog, ki si ga lahko ogledate spodaj. 
Opomba: Avtor prispevka je Erik Dietz. Ocena temelji na lastni izkušnji avtorja in ni produkt promocije. 


  • Deli objavo