Kako se izogniti impulzivnim nakupom in prihraniti kakšen € ?

Komaj smo pospravili kopalke in roštilje, že nas trgovci v reklamnih letakih zasuvajo z jelenčki, panetoni in raznimi okraski.

V trgovinah bojo kmalu zacingljali kraguljčki, zagorele lučke in oživeli jelenčki.  Vse to, da bi se pri nakupovanju potrošniki čimbolje počutili in seveda zapravili kakšen euro več, čeprav večino kupljenih stvari dejansko ne potrebujemo.  


Kako se izogniti nakupom, ki so ponavadi plod trenutnih čustev in produkt spretnih oglaševalcev? 

Sam sem se lotil naslednjega sistema, ki deluje, če se ga seveda dosledno držim. Na žalost mi ne uspe vedno. 

Občasno tudi sam podležem spretnim trikom trgovcev. O tem podrobneje enkrat drugič. 

V nabiralniku tekom tedna pristanejo letaki vseh večjih trgovskih centrov v bližini. Vsakega prelistam in pogledam, kateri izdelki so tekoči teden v akciji. Na listek ali v telefon si zapišem, kje lahko najceneje kupim osnovne stvari, ki jih redno uživamo v tistem obdobju. Naprimer: trenutno je stalno na seznamu piščanec, riž, grški jogurt, sadje (mandarine, hruške, borovnice...), toast, jajca... 


Na podlagi živil, ki so v aktualni akciji, sestavim približni jedilnik za sledeči teden. Velikokrat kupim tudi živila, ki so tik pred rokom uporabe, a njihova kvaliteta ni vprašljiva. Tak nakup je seveda smiseln, če bi to živilo vseeno kupil. 

Trik je v tem, da v trgovine ne hodimo vsak dan, ker se skoraj vedno zgodi, da kupimo več, kot smo si napisali na seznam. To je neizogibno, če s seboj vzamemo otroke. Če so pa tako veseli tistih bonbončkov. 

Cilj trgovcev je, da se v trgovinah zadržimo čimdlje in posledično več zapravimo, zato se moramo držati nakupovalnega seznama in čimprej poiskati tisto, po kar smo prišli. 

Res pa je tudi to, da so ti reklamni letaki dvorezen meč. Včasih nam pade v oči stvar, ki jo sicer nismo imeli namena kupiti, a se vanjo "zaljubimo". Nekateri reklamni materiali so resnično genialno zasnovani. Človek komaj čaka, da prelista kaj je novega in se v četrtek že pred odprtjem odpravi v trgovino, da ga kdo ja ne bi prehitel in tako ne bi uspel kupiti petih parov coklov, ker so pač tako poceni. Na zalogo. 


Na to temo priporočam knjigo Billa Quaina "Moč pametnega nakupovanja". Zelo zanimivo čtivo. Zakaj kupujemo? Kako trgovci vplivajo na nas? Zakaj so postavitve trgovin takšne kot so? Kaj je pametno nakupovanje? Preberite. Mogoče vam potem ostane kakšen € več v denarnici.   • Deli objavo