Dalmacija v septembru

Za nami je še eno sončno dopoldne, ki smo ga dodobra izkoristili z izletom na bližnji otoček Prvić. Ura je 12.00, pravkar smo se vrnili v apartma, moški del posadke pripravlja kosilo, midve pa se pripravljava na popoldanski počitek.

Ta čas sem se odločila izkoristiti za zapis novega prispevka o našem septembrskem dopustovanju v Dalmaciji. Zakaj tako radi odhajamo na dopust takrat, ko večina ostalih že pošteno zakoraka v rutino novega šolskega leta? Da se še zadnjič za letos poslovimo od japonk in porabimo preostanek sončne kreme? Da se pošteno naužijemo morskega zraka, ko se doma že govori o jeseni, kostanjih in nabiranju gob? Razlogov ne zmanjka.

atelje na otoku Prvić

Letos smo se odločili, tisti ta daljši, družinski dopust preživeti v Vodicah, natančneje v Srimi. Čeprav nam je prve dni ponagajalo vreme, nam septembrska klima kar ugaja. Temperature so ravno pravšnje, da lahko cel dan preživimo zunaj in se nam v času, ko je sonce najvišje, ni potrebno skrivati pod klimo. Lahko se odpravimo kam peš, na kakšen izlet z ladjico ali preprosto preživimo večji del dneva na plaži in igralih. Zvečer se dokaj hitro zmrači, kar je dodaten plus, saj otroka zaspita okrog 20.00 in imava kasneje z Erikom še nekaj časa zase, da na balkonu popijeva kozarec vina in se malo sprostiva. V poletnih nočeh nama večinoma ne uspe, da bi Dilan zaspal pred deseto zvečer. On pač spi, ko je tema. Tudi morje je v septembru dokaj toplo in mirno – prava idila za malčke in starše.

uživajcija

Kaj je to gužva? Srečujemo večinoma družine z zelo majhnimi otroki ali upokojence. Zlati mir. Edino, kar zmoti tišino je zvok valov, ki butajo ob skale, oglašanje galebov in naše kričanje. Nobenih težav pri iskanju primernega mesta na plaži ali v barčku in restavraciji. Med deveto in deseto uro zjutraj, ko se dovolj segreje, da se odpravimo proti plaži, smo po navadi tam sami. Dilan in Dora lahko tekata, skačeta, špricata vodo in mečeta kamenčke – nikogar ne motimo in ni ju potrebno opozarjati, naj pazita na druge ljudi.

Poleg naštetega je tu še hvaležnost denarnice, ki jo dopust izven sezone ne udari tako močno in lahko tako več namenimo za dopustniško razvajanje, beri: sladoled, palačinke, cvrte miške in vožnje z avtki, vlakci ter motorji. Saj smo vendarle na dopustu.


V sezoni, ko je poletje še pred nami, uživamo v vrvežu in dogajanju. Takrat si privoščimo kratke a sladke oddihe. Dalmacija v septembru je čisto nekaj drugega. Namenjena je sprostitvi, uživanju v spokojnosti in polnjenju baterij, da se lažje prebijemo čez zimo do druge pomladi. Kombinacija obojega pa pripomore k še enemu nepozabnemu in dobro izkoriščenemu poletju. In vsaj dokler nimava šoloobveznih otrok, naj nas september tako razvaja.

Poglejte, kaj vse smo doživeli med dopustom.   • Deli objavo