5 razlogov, zakaj nimamo televizije

Kmalu bo minilo leto, odkar doma nimamo več televizije. Ne, razlog ne tiči v tem, da bi se pokvarila in si ne bi mogli privoščiti nove. Preprosto smo se odločili, da je ne bomo več uporabljali in sedaj lovi prah na podstrešju.

Nimate televizije? Kaj je z vami? Kako živite brez nje? 

Enostavno. Kar se tiče naju, jo sploh ne pogrešava. Če pa si otroka zaželita risanko, si jo lahko izbereta in pogledata na računalniku ali telefonu/tablici. No, roko na srce, midva niti časa nimava, da bi jo uspela pogrešati, saj je ogromno drugih stvari, ki jih raje počneva skupaj v prostem času. Ravno čas je prvi izmed 5-ih razlogov, zakaj smo se odločili, da se znebimo televizije.


1. ČAS

Čas je nekaj, kar nam v sodobnem svetu konstantno primanjkuje. Ko se usedemo na kavč pred TV, da bi se malo odpočili, hitro mine ura ali dve in potem se nam niti vstat več ne da. No, teh problemov pri nas ni več.  Tisti čas, ki bi ga preživeli pred televizijo, ga preživimo bolj kvalitetno. Pred spanjem si, ko nama to uspe, raje pogledava kakšno od priljubljenih serij. 

Vsakodnevno poslušam ljudi, ki jamrajo, da nimajo dovolj časa in ko bi le dan imel kakšno uro več. No, ne verjamem, da bi bilo kaj drugače. Še vedno bi zvečer buljili v televizijo in se zgražali nad raznoraznimi resničnostnimi šovi, reklamami in limonadami. A ni škoda časa? 


2. VSEBINA

Sicer ne vem, kaj se predvaja po televiziji trenutno, ampak predvidevam, da se zadnje leto program ni kaj preveč spremenil. Bolj malo je tistih izobraževalnih oddaj, ki človeku nekaj dajo. Vse več pa šovov, s katerimi se ljudje poistovetijo in jih vzamejo za svoje. Včasih kar ne morem verjet, kako nekateri dobesedno padejo noter in tisti zaigrani šov potem predstavlja bistvo njihovega življenja. Bog ne daj, da bi crknu televizor kajne? 

Kaj pa reklame? Ko sem nazadnje gledal eno izmed oddaj, kjer so odkrivali talente, je bil neto program vse skupaj mogoče 40 min. Od dveh ur, ki jih je obljubljal spored. Vse ostalo pa....reklame, seveda. Kakšen jeb..i moški pa si, če ne uporabljaš Malicije?? Naravno milo je za pusije.

O poročilih raje ne bi izgubljal besed. Prodajajo se predvsem negativne novice. Pika. 


3. PRIHRANEK 

Poleg že omenjenega časa, prihranimo tudi denar. Pokličemo operaterja, povemo, da želimo odklopiti televizijo in potem na drugi strani tišina. Razmišlja, če se je mogoče nam odklopilo. Ja, želim, da mi odklopite televizijo. Hvala. 

Prihranimo tudi s tem, ker se izognemo nepotrebnemu filanju naših in otroških glav z reklamami, ki zagotavljajo, da se brez določenega izdelka preprosto ne da živeti. Se da, verjemite. 

Že res, da je dandanes možno kupiti TV zelo ugodno, a tudi 400€ se da drugače porabiti. Na koliko let povprečen človek menja televizijo? 


4. KVALITETNEJŠE DRUŽENJE

Ravno po tem, ko smo odstranili TV iz našega bivalnega okolja, smo praznovali rojstni dan. Nekaj gostov je bilo vidno razočaranih, ker niso imeli možnosti gledati neke moto dirke in kasneje enega izmed resničnostnih šovov. Hvala Bogu za funkcijo poznejšega predvajanja. Življenja so bila rešena. Mogoče bi na vhodna vrata moral izobesiti napis: "Pozor, nimamo televizije. Vstop na lastno odgovornost."

Ko nas obiščejo ljudje, ki pridejo zaradi nas in se dobro počutijo v naši družbi, niti opazijo ne, da nimamo televizije. Ker je ne pogrešajo. 


5. FAKTOR X

Želim biti popolnoma iskren. Zato priznam, da bi mogoče TV še vedno "krasil" našo dnevno sobo, če dotični ne bi bil skromen v svoji velikosti, če se ne bi misteriozna vijolična lisa razprostirala skoraj čez celo diagonalo, če bi tisti črni Box delal, kot bi moral in če ne bi ob vsaki burji snežilo na televiziji. Ampak, če čebula ne bi imela če, bi bila bula. In vesel sem, da je tako. 

Hvaležen sem za vsako uro, ki jo NE preživim pred televizijo.

Ker pa se bojda zarečenega kruha največ poje in nikoli ne reci nikoli (a vidiš zdej?), ne obljubim, da si ne bomo več privoščili televizije. Če pa si jo že bomo, sem prepričan, da bo služila le za gledanje filmov, serij in izbranih vsebin. 

  • Deli objavo